sr-rssr-rsbt_educationbt_educationbt_educationbt_educationbt_educationbt_educationbt_educationbt_educationskin11000970
_btmsocial

/о-нама/pomoc-u-kuci-za-star-lica-cir.html610

Јавне набавке 

 

Пријави корупцију 

edu669
Ви сте овде: CSZVR.ORG:RS О нама Помоћ у кући за стара лица
216

Помоћ у кући за стара лица

Како је становништво Града Врања ушло у «дубоку демографску старост» 19,23% од укупног становништва (категорија старог становништва је, ако је проценат већи од 7%.) потреба за услугом помоћи у кући је видно изражена што је и разлог за пројектно покретање ове услуге.

Старим људима треба помоћи нарочито кад имају проблем у свакодневном функционисању. Познато је да су често изоловани, да живе сами, што се неповољно одражава на социјално – психолошко стање, такође, потребна им је помоћ у задовољавању свакодневних животних потреба. Уважавање њихових разноврсних, различитих и специфичних индивидуалних потреба је уствари и чињеница за укључивање у њихове битне проблеме. Пружање услуге помоћи у кући представља суштински важну компоненту која директно превенира институционални смештај, олакшава и унапређује останак корисника у њима познатом окружењу.

 Препознавши потребе својих суграђана, ЈУ Центар за развој локалних услуга социјалне заштите у Врању је фебрара 2017, покренуо поступак успостављања ове услуге социјалне заштите. Услуга помоћ у кући доступна је одраслим и старијим особама које имају ограничења физичких и психичких способности, услед којих нису у стању да независно живе у својим домовима без редовне помоћи у активностима дневног живота, неге и надзора, при чему је породична подршка недовољна или није расположива.

У сарадњи са Центром за социјални рад Врање, као упутним органом, утврђено је да на територији Града Врања живи 30 корисника (Врање 24 корисника, Врањска Бања 6 корисника), којима је признато право на коришћење услуге помоћи у кући за стара лица.

Како је Центар једина установа са територије Пчињског округа, која је успоставила ову услугу социјалне заштите, могуће је проширити пружање услуге Помоћи у кући за стара лица и на друге општине у региону.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Прочитано 350 пута

Локација